מהי זיעה? איך מתרחשת ההזעה ולמה יש לה ריח? כל התשובות כאן!
זיעה היא הפרשת בלוטות הזיעה בגוף (1) כאשר ישנן שתי סוגי בלוטות זיעה: בלוטות אקריניות ובלוטות אפוקריניות:
הבלוטות האקריניות מצויות על-פני כל שטח הגוף, דחף עצבי גורם להפרשה של טיפה אל פני שטח העור. הפרשת הזיעה מבלוטות אלו היא בעיקרה מימית ומכילה מלחים מסוימים ובעיקר נתרן כלורי, חומצת חלב ואמוניה. (2,3)
הבלוטות האפוקריניות מצויות בעיקר בבית השחי, באוזן החיצונית, במפשעה, סביב הפטמות, באזור אברי המין ופי-הטבעת. הן בלוטות גדולות הרבה יותר השקועות עמוק יחסית בעור המפרישות את הזיעה אל תוך זקיקי שערות המצויים מעל בלוטות החלב. הפרשת הזיעה מבלוטות אלו כוללות בעיקר חלבונים פחמימות ומלחים.
אדם במשקל כ- 70 ק”ג יכול להפריש חצי ליטר זיעה ביממה ועד ליטר בשעה במזג אוויר חם. הפרשת הבלוטות היא סטרילית (נקייה מגורמי סיכון) ולמעשה חסרת ריח (1,2,3).
ריח ההזעה האופייני נגרם על ידי פירוק חומרי הזיעה על ידי חיידקים השוכנים על פני העור ואוכלוסייתם גדולה במיוחד בבית השחי שבו ממוקמות גם הבלוטות האפוקריניות המפרישות חלבונים ופחמימות כמזון לחיידקים.
בלוטות הזיעה משמשות לאיזון טמפרטורות הגוף ומגינות על הגוף מהתחממות יתר. כאשר טמפרטורות הגוף עולה בגלל מאמץ פיזי או חום סביבה, בלוטות הזיעה מפרישות זיעה לפי אות ממערכת העצבים. הזיעה מתאדה מעל פני הגוף לאוויר תוך כדי “גניבת” חום מהגוף וכך מורידה את חום הגוף. ישנם גם מצבים נפשיים כחרדות ועצבנות הגורמות להפרשת זיעה ללא קשר לחום הגוף.
הפרשת בלוטות הזיעה מאפשרת בנוסף לאיזון טמפרטורת הגוף, הפרשת זיהומים כמתכות ומלחים שונים וכן אוריאה(שתנן) מהגוף ולכן יש להם חשיבות במטבוליזם של הגוף. במאמר הבא אפרט על חשיבות ההזעה בתפיסות השונות.
נכתב ע”י: עידו משעל: (BA ביולוגיה, .B.Sc – הנדסה כימית, M.Sc.- הנדסת חומרים (טכניון)
כל הכתוב באתר על דעת הכותבים ומיטב ניסיונם ואינם תחליף לחוות דעת רפואית.
- אנציקלופדיה כרטא לבריאות המשפחה, 1999, כרטא, ירושלים.
- ערך: זיעה – ויקיפידיה האינציקלופדיה החופשית
- Perspiration – wikipedia